Juni in Malaga

De maand juni staat alweer voor de deur en ook in deze maand is er weer voldoende te beleven in Malaga. De zomer gaat beginnen de kortste nacht komt eraan en dat blijft niet onopgemerkt. In de nacht van 23 op 24 juni zal Noche de San Juan worden gevierd op de stranden van Malaga. Maar er is meer te doen in deze maand, zo worden er ook weer enkele markten georganiseerd en kun je de Processie van de patroonheiligen meemaken.

18 juni: Processie patroonheiligen van Málaga

Op 18 juni worden de patroonheiligen van Malaga (Ciriaco en Paula) herdacht. De patroonheiligen van Malaga kom je ongetwijfeld tegen tijdens jouw bezoek aan Malaga. In Paseo de Matricos (de heilige martelaren) werden San Ciriaco en Santa Paulina om het leven gebracht. Als je naar de kathedraal gaat zie je boven de deur en bij het altaar de afbeeldingen van San Ciriaco en Santa Paula hangen. Verder staan ze ook in het wapen en de vlag van Málaga afgebeeld.

18 juni is een speciale feestdag en dit wordt gevierd met een processie ter ere van de patroonheilige.

Christelijk geloof
In de tijd van de Romeinse keizer, werd er tegen het christelijk geloof hardhandig opgetreden.
De christenen moesten het christelijke geloof afzweren. Ciriaco en Paula waren hier fel op tegen, ze verzetten zich.
Ook nadat ze werden gemarteld zworen Ciriaco en Paula het christelijk geloof niet af.
Uiteindelijk werden ze hierdoor ter dood veroordeeld. Op 18 juni in 303 werden ze gestenigd, hun lichamen zouden verbrand worden bij de rivier Gualdalmedina.

Ze zijn gestenigd en het vuur om hun lichamen te verbranden was al gemaakt. Tot het ging regenen en het vuur werd gedoofd, de lichamen werden hierdoor toch begraven. Dit werd als een groot wonder gezien door alle aanwezigen.

In 1490 werden Ciriaco en Paula door de katholieke koningen als patroonheiligen van de stad Málaga benoemd.

23 juni: Noche de San Juan

Als je het over een echt Spaans zomerfeest hebt dan heb je het over Noche de San Juan. Dit feest wordt ook niet alleen in Malaga gevierd maar in heel Spanje. Iedere regio heeft zo zijn eigen rituelen tijdens Noche de San Juan. Enkele elementen staan overal centraal en dat zijn water, vuur en de tekenen van zuivering. In de nacht van 23 op 24 juni zal je op de stranden van Malaga veel mensen zien welke bezig zijn met de grote brandstapels. Ze gaan samen met familie en vrienden naar het strand en eten en drinken daar gezamenlijk wat. Meestal wordt er gebarbecued en blijft men op het strand tot de zon weer opkomt.

Eén van de rituelen tijdens Noche de San Juan is om je gezicht in de zee te wassen. Dit zal je het hele jaar schoonheid opleveren. Let wel op: Als je in de spiegel kijkt tijdens Noche de San Juan zal dit de betovering verbreken. Om het hele jaar in goede gezondheid door te brengen moet je tegen middernacht gaan zwemmen in zee. Wil je je geest zuiveren? Spring dan over het vuur heen van de brandjes die overal aangestoken zijn op het strand.

Tip: ben je op 23 en 24 juni in Malaga en wil je Noche de San Juan meemaken? Zorg dan dat je eten en drinken en een trui meeneemt naar het strand. Wil je ook zwemmen rond middernacht neem dan een handdoek en droge kleding mee.

Markten

Verdeeld over de maand juni zullen er ook weer genoeg markten worden georganiseerd in Malaga.

Markt La Rosaleda

Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het kopen op deze markt. Van tweedehands auto’s tot kleding alles is te koop.
De markt staat iedere zondagochtend op het feriaterrein, in de buurt van het Palacio de Ferias y Congresos.

Tijd: Tussen 9.00 en 14.00 uur.


Made in Soho

De wijk SOHO is al leuk om te bezoeken en helemaal als op de eerste zaterdag van de maand de markt er staat.

Adres: Calle Tomás Heredia, centrum
Tijd: Tussen 11:00 en 19:00 uur


Retro markt El Rastro Cultural de la Térmica

Deze retromarkt wordt iedere eerste zondag van de maand georganiseerd.

Adres: La Térmica – Av. de los Guindos, 48
Tijd: Tussen 10:00 en 15:00 uur


Malagueta 4Market

Voorbij het strand La Malagueta is de markt Malagueta 4Market te vinden. Je kunt de markt bezoeken op iedere vierde zondag van de maand.

Adres: Paseo Marítimo de la Malagueta
Tijd: Tussen 10:00 en 18:00 uur


La Plaza Merced Market

Op iedere vierde zondag van de maand kan je de markt op het Plaza de la Merced bezoeken. Op deze markt worden ambachtelijke producten, sieraden en andere leuke dingen aangeboden.

Adres: Plaza de la Merced, In het centrum van Málaga
Tijd: Tussen 11:00 en 19:00 uur