Málaga 2019: wat is er te doen?

Málaga is al vele jaren een populaire bestemming als het gaat om een vakantie of een stedentrip. Dat komt mede door de vele bezienswaardigheden, de cultuur, de prachtige stranden en de gastvrijheid van de inwoners (malagueños). Wat is er in 2019 allemaal te doen in 2019?  Pak de agenda er maar bij en geniet van alles wat Málaga te bieden heeft.

Carnaval 23 februari – 3 maart

Carnaval Málaga
Carnaval is natuurlijk niet specifiek een feest van Málaga. Dit is een feest dat over de gehele wereld gevierd wordt. Dat neemt niet weg dat het juist in deze stad heel aantrekkelijk kan zijn om het eens mee te maken. Het is bijvoorbeeld zo dat er hier heel anders mee wordt omgegaan dan bijvoorbeeld in Nederland het geval is. Je hoeft niet van Carnaval te houden om het leuk te vinden in Málaga. Waar Carnaval in Nederland meer een zuipfeest is, besteden de Spanjaarden meer aandacht aan het heerlijke eten.
Verkiezing
Het feest zelf is wel goed op straat te zien, zoals je dat gewend bent van hoe het in Nederland is. De straten worden flink versierd en zien er daardoor leuk en gezellig uit. Een andere gewoonte die je misschien al kent is de verkiezing. Alleen gaat het hier niet om Prins Carnaval, maar om de God en de Godin. Het loont dus de moeite om er gedurende de hele week bij te zijn om alles wat met dit feest te maken heeft volledig te beleven. Zo zie je veel nieuwe gewoonten en heb je ook nog eens een leuke tijd.

Lees meer over het Carnaval

Filmfestival Málaga 15 tot en met 24 maart

Het filmfestival van Málaga is internationaal bekend. Dat betekent dus dat in deze tien dagen allerlei sterren uit de hele wereld in de stad zullen verblijven. Je bent dus op de juiste plek op het juiste moment als je eens lekker sterren wilt spotten. Dat neemt niet weg dat er natuurlijk nog veel meer interessant is aan dit festival. Zo zijn er bijvoorbeeld films te zien die op heel veel andere festivals niet aan bod komen. Het gaat om Spaanstalige films, uit zowel Spanje als andere landen waar Spaans gesproken wordt. Je ziet dus echt iets anders.

Premières
Ook is er voldoende ruimte voor allerlei speciale evenementen. Denk bijvoorbeeld aan prijsuitreikingen. Dit zijn natuurlijk altijd leuke en spannende momenten. Wanneer je de kans krijgt om hierbij in de buurt te zijn, dan is dat natuurlijk de moeite waard. Het is dan wel belangrijk om hiervoor uitgenodigd te worden. Je kunt hier niet zomaar naartoe. Wel kan je naar heel veel premières. Dan kan je gewoon een kaartje kopen voor de voorstelling. Dat maakt het wel heel aantrekkelijk omdat je dan bij de eerste vertoning van de betreffende film zal zijn. Hoe vaak krijg je nu eigenlijk die kans?

Lees meer over het filmfestival

Semana Santa 14 tot en met 21 april

Semana Santa Málaga

De Semana Santa is een hele belangrijke week voor de stad Málaga en de inwoners. In deze week worden vele processies gehouden. De processies zijn de belangrijkste vieringen van Spanje. Vooral in de regio Andalusië, waar deze stad ook onderdeel van is. Het is dan ook zo dat de grootste processies hier te vinden zijn. In de heilige week wordt er extra veel aandacht aan besteed om ze zo mooi en indrukwekkend mogelijk te maken. Zelfs wanneer het je niet aanspreekt op een hoger niveau, is het nog altijd heel mooi om dit te kunnen aanschouwen.

Bijtijds boeken
Vanaf de eerste zondag zijn er iedere dag bepaalde gebruiken die plaatsvinden. Het is dus ook echt aan te raden om de gehele heilige week mee te maken. Je moet er al vroeg bij zijn om Semana Santa mee te kunnen maken, want van over de gehele wereld willen mensen hier bij zijn. Alle reden om hier dus ook al vroeg mee aan de slag te gaan. Zo weet je zeker dat je niks mist. De hotels in de stad zijn al ver van te voren volgeboekt.

Lees meer over Semana Santa

La Noche en Blanco 18 mei

Noche en blanco Málaga
Voor de liefhebbers van kunst is La Noche en Blanco meer en meer een begrip geworden. Het is een kunstfestival dat inmiddels ver buiten Málaga bekendheid is gaan genieten. Het is dan ook steeds groter geworden de laatste jaren. Eigenlijk alle musea in de stad en omgeving doen er aan mee. Zonder dat er kosten worden gerekend. Bedenk je eens welke kunstschatten je allemaal gratis kunt gaan bekijken door juist deze nacht in de stad te zijn. Dat maakt het aantrekkelijk om juist dan in Málaga te zijn. Er is nog meer mogelijk op deze dag.

Speciale evenementen
Niet alleen de musea stellen namelijk hun ruimtes open, ook de stad wordt erbij betrokken. Er is veel ruimte voor cultuur op straat met allerlei speciale evenementen die juist voor deze nacht zijn georganiseerd. Denk dan vooral aan leuk straattheater. Wie kan hier nu niet van genieten als cultuurliefhebber? Ook de kunstenaars zelf komen naar buiten. Daardoor is het mogelijk om op straat getuige te zijn van het ontstaan van een kunstwerk. Alle reden om hier dus ook eens van te gaan genieten. Deze nacht is uniek in zijn soort.

Lees meer over La Noche en Blanco

Noche de San Juan 23 op 24 juni

Noche de San Juan Málaga
Het begin van de zomer wordt in Málaga uitbundig gevierd. Dit zou je misschien niet verwachten in een stad waar het eigenlijk nooit echt koud wordt. Tenminste, koud zoals we dat in Nederland bedoelen. Er is natuurlijk wel een duidelijk verschil tussen de zomer en de winter merkbaar in het zuiden van Spanje. Dat is dan ook de reden waarom dit feest zo belangrijk voor hen is. Het is overigens wel belangrijk om erbij te zeggen dat dit niet alleen in deze stad zo is. Ook elders in Spanje is dit het geval.

Water en vuur
Meedoen aan de rituelen is natuurlijk altijd een belangrijk onderdeel van elk feest. Dat geldt ook voor de Noche de San Juan. Het wassen van je gezicht in de zee is een belangrijk ritueel op deze dag. Water en vuur zijn dan ook de belangrijkste elementen die bij dit feest horen. Het is interessant om je hierin mee te laten voeren en het zelf te ervaren als deelnemer aan de festiviteiten die er allemaal zijn op deze dagen. 

Tip: Neem eten en drinken mee naar het strand en zie hoe iedereen deze nacht doorbrengt. Noche de San Juan gaat tot in de kleine uurtjes door.

Lees meer over Noche de San Juan

Virgen del Carmen

Virgen del Carmen Málaga
Virgen del Carmen is Spaans voor de Maagd Carmen. Daaruit kan je al afleiden wat voor soort feestdag je mag verwachten. Het is een echte katholieke dag, vol met katholieke gebruiken. De Maagd is de beschermheilige van de zee en is daarom dus ook belangrijk voor de visserij. Dit is in dit deel van Spanje een belangrijk deel van de werkgelegenheid en het inkomen. Dat betekent dus ook dat deze dag zeer serieus wordt genomen.
Processies
Ook deze dag staat weer in het teken van processies. Daarnaast zijn er gebeden in de kerken. Wat wel bijzonder is aan de processies die op deze dag plaatsvinden is dat deze, zoals je mag verwachten, richting zee trekken. Ze eindigen dus vaak op het strand. Daar eindigt het met het op een boot zetten van het beeld en deze te laten wegvaren. Op die manier wordt gevraagd om iedereen die afhankelijk is van de zee geluk te bieden in het komende jaar.

Lees meer over Virgen del Carmen

Feria de Málaga 15 tot en met 24 augustus

Feria Málaga
De Feria de Málaga is één van de belangrijkste weken in de stad. Vooral ook omdat dit echt iets van Málaga zelf is. Dat maakt het ook zo bijzonder. Dit komt vooral ook omdat het allemaal om gezelligheid draait in deze week. Dat begint al op de eerste dag als het volledig in het teken staat van het openen van het feest op het strand. Dit wordt jaarlijks gedaan door een bekende inwoner van de stad.

600 jaar
Het feest bestaat al zo’n zeshonderd jaar en dat is op bepaalde vlakken ook nog terug te zien. Zo is het bijvoorbeeld altijd zo dat veel mannen en vrouwen nog in traditionele kledendracht naar het feest komen. Denk dan bijvoorbeeld aan Flamencojurken. Of denk aan de bijpassende hoed die door mannen gedragen wordt. Dit is overigens niet de hele week het geval. Wel zijn er de hele week allerlei optredens en andere festiviteiten waar je van kunt gaan genieten. Er zijn middagprogramma’s en avondprogramma’s die allemaal de moeite van het volgen waard zijn.

Feria terrein
Feria de Málaga kun je in de stad beleven maar er is ook een groot Feria terrein waar een enorme kermis staat. Op dit terrein heb je de keuze uit vele bars en restaurants om de avond en nacht door te brengen.

Tip: kom met het openbaar vervoer naar de Feria, er rijden speciale bussen welke je naar het Feria terrein brengen. Kom je met de auto? Parkeer deze buiten de stad.

Lees meer over Feria de Málaga

Dia de la Victoria 8 september

Een bevrijdingsdag is op veel plekken in de wereld een hele gebruikelijke en belangrijke dag. In Nederland is dat bijvoorbeeld in het teken van de bevrijding van de Duitse bezetters. In Málaga gaat het om de bevrijding van de Moorse onderdrukkers in het jaar 1487. Sinds die tijd wordt dan ook gevierd dat de stad vrijheid kent. Er zijn allerlei festiviteiten die al in de aanloop naar deze dag beginnen en meer dan een week duren.

De dag zelf is op 8 september. Dan zijn er vooral ook veel katholieke gebruiken die worden uitgevoerd. Wat vooral interessant is, is dat er ook een processie is. Dit is iets wat in deze stad vaak wordt gedaan op belangrijke dagen. Dat neemt niet weg dat de deelnemers er elke keer weer veel tijd en aandacht aan besteden om er iets moois van te maken. Dat is ook op deze dag het geval.

Lees meer over Dia de Victoria

Wereld toerismedag

In recente jaren is wereld toerismedag meer en meer een belangrijke dag in Málaga geworden. Dat komt natuurlijk niet in de laatste plaats doordat de stad steeds aantrekkelijker is geworden voor allerlei toeristen. Dat laat het op meerdere manieren als stad dan ook merken op deze dag.

Zo is het bijvoorbeeld heel goed mogelijk om allerlei dingen te doen voor een hele lage prijs. Sterker nog, de musea en bezienswaardigheden zijn vrijwel allemaal gratis op deze dag. Dat betekent dus dat je er zonder moeite naartoe kunt gaan en van al het moois op het gebied van kunst en cultuur kunt genieten zonder dat het je ook maar een euro hoeft te kosten. Wanneer je dan toch op vakantie bent, dan is dit leuk om mee te maken.

Kerst in Málaga

Kerst Málaga
Bij de eerste gedachte aan kerst in Málaga denk je misschien dat dit helemaal niet bij elkaar past. In Nederland hebben we bijvoorbeeld veel liefde voor de witte kerst die koud en besneeuwd moet zijn. Daar past het beeld van het warme klimaat van deze stad helemaal niet in. Dat is echter niet helemaal juist gedacht. Wereldwijd is kerst immers veel meer dan alleen maar gezellig samenkomen in de kou. De stad pakt flink uit op deze dagen om er iets moois van te maken.

Kerstverlichting Calle Larios
Dat merk je bijvoorbeeld aan de mate waarin de stad verlicht is. Alle straten worden hierbij betrokken. Vooral de Calle Larios is hierin heel belangrijk. De verlichting is meer dan feestelijk te noemen en brengt je direct al in de kerstsferen zoals je die kent. Wat vooral ook leuk is, is dat het niet om standaardverlichting gaat. Het is een belangrijk punt van aandacht van alle deelnemende partijen om de rest van de inwoners en de toeristen ieder jaar weer te verrassen met wat zij gemaakt hebben. De verlichting is dus nooit tweemaal hetzelfde. Dit geldt overigens ook voor bepaalde andere delen van de stad.

Lees meer over kerst in Málaga

Conclusie

Al met al kan er dus het gehele jaar door van alles worden beleefd in Málaga. Daarmee is dus ook bewezen dat het niet zomaar een zonbestemming is, maar dat er wel echt van alles te doen is voor allerlei soorten doelgroepen. Van leuke feesten tot mooie bezienswaardigheden, alles is mogelijk. Het is dus zeker ook aan te raden om juist op één van deze dagen te boeken en lekker van alles te genieten wat er op je af komt. Mocht het je niet lukken om op één van de feestdagen naar Málaga te gaan dan is er ook zonder deze dagen genoeg te zien en te beleven in deze geweldige stad.