Virgen del Carmen Malaga

Het is weer bijna 16 juli en dat betekent dat de maagd Virgen del Carmen (de koningin van de zee) zal worden geëerd. Zij wordt gezien als de beschermheilige van de vissers en zeelieden. Langs de kust van zuid-Spanje vinden er veel processies plaats, zowel in Malaga, Carihuela en andere kustplaatsen. Als je rond 16 juli in Malaga bent is dit mooi om mee te maken. Virgen del Carmen is anders dan bijvoorbeeld Semana Santa, een vrolijk en uitbundig feest.

Virgen del Carmen

Tijdens Virgen del Carmen zal de beeltenis door de straten van Malaga worden gedragen. Dat zal worden gedaan door mannen in speciale kleding, zij dragen het beeld versierd met bloemen op de schouders vanuit de kerk door de straten naar de zee. De processie door de straten gaat gepaard met muziek en luide kreten zoals “Guapa!” (Schoonheid!) en “Viva la Virgen!” (Leve de Maagd!). Het is erg indrukwekkend om deze processie mee te maken. Eenmaal bij de zee aangekomen zal de beschermheilige in een boot worden gezet en een tocht over zee maken begeleid door tal van kleinere bootjes.

Feest
Als de boot weer terug keert dan zal het beeld weer door de straten van Malaga gedragen worden. Op het strand zal de boot worden verwelkomd met veel lawaai door het vuurwerk wat zal worden afgestoken. Zodra de beschermheilige in de kerk is aangekomen, zal er feest worden gevierd. Je kunt er van uitgaan dat dit feest tot in de kleine uurtjes zal duren. En er zal gegeten en gedronken worden.

In Malaga zal Virgen del Carmen uitbundig worden gevierd in de visserswijken El Palo en Pedregalejo. Hier is het ook extra bijzonder om dat de Virgen del Carmen van El Palo en Pedregalejo elkaar treffen op zee. Dit is mooi om te zien.

Als je op 16 juli in Malaga bent dan zal je zien dat het ontzettend druk is in de straten waar de processie door heen gaat. Ook in de visrestaurants is het gezellig druk.