Malaga steeds populairder

Malaga is steeds populairder aan het worden als bestemming voor een stedentrip. Nog geen 10 jaar geleden kenden de meeste mensen Malaga alleen van Malaga Airport als ze op vakantie gingen naar de Costa del Sol. Tegenwoordig is dit wel anders. Het aantal toeristen welke naar Malaga komen voor een stedentrip of vakantie verbreekt alle records. De hotels en appartementen vliegen als paddestoelen de grond uit. Het is inmiddels zo erg dat de gemeente nu maatregelen wil gaan nemen.

Aantal inwoners verminderd

Dat de toeristen die Malaga aandoen goed zijn voor de economie van de stad daar is geen twijfel over mogelijk. Maar het heeft ook een keerzijde. Zo vertrekken er steeds meer inwoners van Malaga de stad uit. De gemeente is nu aan het onderzoeken of ze maatregelen moeten treffen tegen het grote aantal gebouwen en woningen welke worden aangeboden als hotel, hostel of appartement. De gemeente zegt dat de grens op 15.000 bedden ligt.

Inmiddels zijn er de laatste twee jaar 200 inwoners uit Malaga vertrokken. Waar er in 1975 nog 11.000 mensen woonden in het centrum, waren dat er nog 5.900 in 2007 en inmiddels is dit gedaald naar nog maar 4.942 inwoners.

Vergunningen

In het historisch centrum worden er iedere maand door de afdeling stadsplanning 50 tot 70 vergunningen goedgekeurd voor appartementen voor toeristisch gebruik. In het centrum van Malaga een woning huren voor een langere periode is bijna onmogelijk tenzij je er heel veel geld voor over hebt.

Cultuur in Malaga

Dat Malaga zo populair geworden is heeft mede te maken met het feit dat de gemeente zelf ook flink aan de weg heeft getimmerd. Met de komst van het Russich Museum, het Centre Pompidou Málaga, het Picasso museum en het onlangs geopende museum voor schone kunsten Museo de Málaga heeft Malaga op cultuur gebied veel te bieden. Verder is het centrum autovrij gemaakt en zijn er veel gebouwen gerenoveerd waardoor de stad echt een stuk mooier geworden is in de loop der jaren. Malaga heeft bovendien een prachtige grote haven waar steeds meer cruiseschepen aanmeren met vele honderden passagiers aan boord. Deze komen via de haven de stad in lopen waardoor het er zo nu en dan behoorlijk druk kan zijn.

Stedentrip

Ondanks dat Malaga af en toe erg druk is met toeristen blijft deze zuid-Spaanse stad een heerlijke bestemming voor een stedentrip of vakantie. Mede door dat alles centraal gelegen is doet de stad gezellig en gemoedelijk aan. Bovendien zijn de Malagueños zeer vriendelijk wat een bezoek aan deze stad nog interessanter maakt. Verder is er bijna iedere maand wel een evenement welke het bezoeken waard is en waar dan ook veel mensen op afkomen.