Iglesia de Santiago: De oudste kerk in Malaga

Wie door Malaga loopt zal één ding opvallen: Waar je ook kijkt, overal zie je geschiedenis. Elke straathoek, elke gevel en zelfs de mensen… Alles en iedereen lijkt wel een verhaal te vertellen. Op zich is dat niet verwonderlijk voor een stad die al bijna 3000 jaar oud is. Toch is het in al die weelde van geschiedkundige rijkdom makkelijk om kleine pareltjes over het hoofd te zien.

Een andere wereld


Stel je eens voor: Het jaar is 1490. Amerika moet nog ontdekt worden en Spanje beleeft de laatste jaren van haar Moorse periode. Wie wil proeven hoe deze tijd eruit heeft gezien, moet zeker even een bezoek brengen aan de Iglesia de Santiago, de oudste (nog bestaande) kerk in Malaga.

De Iglesia de Santiago is zo’n parel die, hoewel centraal gelegen, een beetje weggemoffeld lijkt onder al het andere moois dat Malaga te bieden heeft. En dat terwijl deze kerk zo’n mooi verhaal vertelt.

Een gebouw met een verhaal


Wat meteen opvalt is de op het eerste oog aparte bouw van deze kerk. Dit komt doordat de Iglesia de Santiago destijds is gebouwd op een moskee. Daarmee heeft dit gebouw als geen ander deze belangrijke periode in de Spaanse geschiedenis vereeuwigd, een tijd waarin Spanje na eeuwenlange Moorse cultuur plaats maakte voor het Christendom.
Doordat deze kerk het licht zag in een tijd van grote veranderingen is het zo’n uniek gebouw met een eigen sfeer geworden.

De bijna vrolijke mix van bouwstijlen, allemaal verwerkt in één bolwerk, is verfrissend en niet wat je bij een bezoek aan een kerk zou verwachten. 
Wie vandaag de dag de Iglesia de Santiago met eigen ogen bekijkt heeft weinig fantasie nodig, zo makkelijk is het je in te beelden dat je er bij was gedurende het rijke verleden dat deze kerk ademt.

In de voetsporen van Picasso


Leuk om te weten is dat de Iglesia de Santiago de plek is waar de beroemde kunstenaar Pablo Picasso, geboren in Malaga, is gedoopt. Liefhebbers van zijn werk kunnen hier de plek zien waar Malaga’s bekendste persoon in 1881 als kleine baby is geweest.

Een leuke verrassing


Het originele kerkgebouw heeft door de eeuwen heen de nodige beschadigingen en reconstructies doorstaan. Tegenwoordig verkeert het echter in zeer goede staat. 
Nog imposanter is de Iglesia de Santiago wanneer je haar van binnen bekijkt. Het gerestaureerde interieur maakt deze underdog tot één van de leukste verrassingen die Malaga te bieden heeft.

Een mooi stukje cultuur


Een bezoek aan de Iglesia de Santiago hoeft niet lang te duren en is daarom perfect te combineren met andere bezienswaardigheden, onder andere omdat de kerk zo centraal gelegen is. Hoewel deze kerk zich bescheiden opstelt tussen al het moois wat Malaga te bieden heeft, zul je blij verrast zijn en dankbaar hoe dit kostbare stukje geschiedenis je even in een andere tijd heeft gewaand.

Openingstijden:
De Iglesia de Santiago is elke dag geopend van 09:00 tot 13:30 uur en van 18:00 tot 20:00 uur.