Het weer in Malaga: warm en zonnig

Een stedentrip naar Malaga is altijd een uitstekend idee. Het is een stad met veel historie en je vindt er de mooiste bezienswaardigheden. Maar er is nog een reden waarom Malaga een heel aantrekkelijke bestemming is voor een stedentrip of een fijne vakantie: het weer. Malaga ligt in Andalusië. En Andalusië ligt in het uiterste zuiden van Spanje. Het weer in deze streek is uiterst bestendig en bijna altijd zonnig. In de zomer heerst er een aangenaam warme temperatuur. In tegenstelling tot de steden in het achterland is het gelukkig nooit té heet. Dit komt omdat Malaga aan de kust ligt en daardoor altijd profiteert van een prettig zeebriesje.

Zomer in Malaga: warm overdag, iets koeler ‘s nachts

In de zomer kan het in Malaga behoorlijk warm worden. Een temperatuur boven de dertig graden is dan eerder regel dan uitzondering. Toch is de hitte nooit overweldigend omdat er altijd een verkoelend windje uit zee waait. Ook is de luchtvochtigheid zeer laag, en daardoor voelt het nooit drukkend. De zomernachten zijn weliswaar iets koeler dan de dagen, maar nog steeds relatief warm. Een jas heb je ook dan meestal niet nodig. Een dun vestje is meestal wel voldoende. Als je een hotel in Malaga gaat huren dan is het wel fijn als er airconditioning aanwezig is.

het weer in Malaga

Zachte winters in Malaga

Ook in het najaar en de winter is het weer in Malaga zeer aangenaam. Uiteraard liggen de temperaturen wel iets lager dan in de zomer. Maar je kunt nog altijd rekening houden met een heerlijke temperatuur van rond de 25 graden. Als je niet zo dol bent op de hete zomer is het eigenlijk lang geen slecht idee om juist in het najaar of de winter te gaan. De watertemperatuur is dan namelijk ook nog heel goed te doen. Na oktober valt er gemiddeld iets meer regen in Malaga. In de praktijk blijken deze regenperiodes voor een groot deel geconcentreerd in de maand november. In de maanden december, januari en februari is het iets droger weer en nog steeds een uitstekende temperatuur. Als de zon schijnt kun je prima zonder jas over straat. ’s Nachts is het wel wat kouder, dus je kunt beter wel een jas meenemen in je koffer.

Malaga heeft een microklimaat

Wanneer je ook naar Malaga gaat, in de zomer of in de winter, het weer is meestal heerlijk. In het achterland kan het daarentegen veel kouder en wisselvalliger zijn. In de winter kan in het achterland zelfs sneeuw vallen. Je vraagt je wellicht af hoe het mogelijk is dat het weer in Malaga dan toch zo aangenaam blijft. Dit komt omdat Malaga een zogenaamd microklimaat heeft. Dat wil zeggen Malaga een ander klimaat heeft dan de omliggende steden en dorpen. Dit is het gevolg van de bergen die aan de noordkant van Malaga liggen. Deze bergen houden de koude lucht die vanuit het binnenland richting Malaga stroomt tegen. En de warme lucht die vanaf zee komt wordt door dezelfde bergen tegengehouden waardoor deze permanent in Malaga blijft hangen.