Caminito del Rey

De Caminito del Rey oftewel Het Koningspad werd aangelegd in 1901 om het transport tussen de Choro- en de Gaitanejo watervallen mogelijk te maken. Na 4 jaar in 1905 werd het pad officieel geopend. Het pad heeft zijn naam El Caminito del Rey te danken aan het feit dat Koning Alfons XIII van Spanje het officieel opende in 1920. Inmiddels is het oude pad na vele jaren te gevaarlijk om te belopen, in 2000 werd deze dan ook gesloten. Het werd dus tijd om het te vernieuwen. In het najaar van 2013 werd er begonnen met de aanleg van het nieuwe pad. Twee jaar later op 28 maart 2015 werd de Caminito del Rey geopend voor het publiek.

Gevaarlijkste pad ter wereld

Toen destijds de Caminito del Rey werd aangelegd zou dit gedaan zijn door zeilers en door gevangenen welke ter dood veroordeeld waren. De gevangenen moesten de gevaarlijke klussen uitvoeren. Het pad werd gemaakt van zand en cement en dit werd op zijn plaats gehouden doormiddel van metalen beugels. Een simpele ijzeren leuning moest er voor zorgen dat men enig houvast had. In het jaar 2000 werd het oude pad gesloten, nadat er al enkele mensen de dood vonden. Toen dit bekend werd kwamen er klimmers op af om het “gevaarlijkste pad ter wereld” te beklimmen. Als je nu op het vernieuwde pad loopt kun je nog steeds risico’s en de beschadigingen van het oude pad aanschouwen.

Restauratie van de Caminito

Nadat de Caminito gesloten was wilde de regering deze laten restaureren. In het najaar van 2013 was het dan eindelijk zover. De kosten van de restauratie waren op 5,5 miljoen beraamt. Deze kosten werden gedeeld door de lokale overheden en de stad Malaga. 2.7 miljoen euro werd geïnvesteerd in het nieuwe pad en de rest ging naar de wegen, de parkeerplaatsen en het openbaar vervoer. Nadat de Caminito del Rey in 2015 werd geopend was deze meteen razend populair. Zo populair dat de investeringen in januari 2016 al waren terug verdiend. In nog geen jaar waren er al 300.000 mensen over de nieuwe Caminito del Rey gelopen! Tegenwoordig mogen er maximaal 300.000 bezoekers per jaar de Caminito del Rey belopen, dit komt neer op 1100 personen per dag (400 mensen tegelijk). De Caminito del Rey behoort tot één van de spectaculairste attracties van Spanje.

Tip: als je hoogtevrees hebt dan is het zeker niet aan te raden om de Caminito del Rey te gaan lopen!

Tickets reserveren

Als je de Caminito del Rey wilt belopen dan moet je de tickets online reserveren. Je kunt dit hier doen. Bij het reserveren geef je aan wanneer je de Caminito wilt belopen en waar je wilt starten (Ardales of El Chorro). Je moet ook je naam en ID-nummer opgeven, neem dus als je naar de Caminito del Rey gaat wel je identiteitskaart mee. Je zal namelijk gecontroleerd worden.

De eerste 6 maanden na de opening was de Caminito del Rey gratis toegankelijk. Sinds april 2016 moet je 10 euro betalen. Het is aan te raden om vroeg te boeken aangezien de Caminito del Rey erg in trek is. Je kunt boeken tot 3 maanden van te voren, als je dus weet dat je naar Malaga gaat boek dan meteen je tickets. Het is ook mogelijk om er meteen een busrit bij te boeken voor €1,55. Je kunt zo van het einde weer naar het begin gebracht worden met de bus.

Afstand
De loopafstand van de Caminito del Rey is 7,7km. Het maakt niet uit welke van de twee routes je neemt, wel zit er een hoogteverschil in beide routes.

Tijd
Je moet er rekening mee houden dat je er ongeveer 4 tot 5 uur over doet om de Caminito del Rey van het begin tot het eind te lopen. Als je aan de Ardales kant begint doe je er 3 tot 4 uur over.

Openingstijden en prijs

Van 25 oktober tot 26 maart: van 10:00 tot 14:00u

Van 27 maart tot 24 oktober: van 10:00 tot 17:00u.

Gesloten op maandag.
Ook gesloten op 24, 25, 31 december en 1 januari.
Als er een harde wind staat is de Caminito del Rey gesloten.

De prijs: 10 euro