Centrale markt van Málaga – Mercado Atarazanas

De centrale markt van Málaga, ondanks dat deze in het historisch centrum is gevestigd zou je er zo voorbij lopen. En dat is niet omdat de markt niet interessant genoeg is… in tegendeel maar er is rondom de centrale markt van Málaga ook wel Mercado Atarazanas genoemd zoveel te zien dat je snel afgeleid bent. Als je op zoek bent naar lokale, verse producten voor een goede prijs dan moet je zeker eens naar deze overdekte markt gaan. Je kunt de markt ook als bezienswaardigheid van Málaga zien.

Drie hallen

Op de markt zal je voornamelijk Malagueños tegen komen, de lokale bevolking gaat naar de markt om hier verse producten te kopen. De markt is onderverdeeld in 3 hallen, er is een hal waar je vlees kunt kopen, een hal met verse vis en een hal met groente en fruit.

Tapas

De centrale markt van Málaga is de grootste markt in het centrum. Als je in Málaga bent dan is het zeker de moeite om eens door deze markt te lopen. Je kunt er een wijntje drinken en een tapas bestellen. Aangezien het natuurlijk vaak prachtig weer is heb je ook de mogelijkheid om lekker buiten voor de deur je wijntje te nuttigen.

Geschiedenis Mercado Atarazanas

Het gebouw waarin Mercado Atarazanas is gevestigd stamt uit de Moorse tijd. Je kunt dit zien aan de poort van de centrale markt welke in een Arabische stijl is gemaakt. Deze poort was voorheen een onderdeel van de stadsmuur. De naam Atarazanas betekent in het Arabisch “plaats waar schepen worden hersteld”. In de achttiende eeuw bevond het grootste gedeelte van Málaga zich onder zeeniveau. De plaats waar nu de centrale markt staat grensde aan zee. Tot de 19e eeuw werd deze hal als scheepswerf gebruikt door de Moren.

Achtergevel
Het gebouw wat er destijds stond is nog gebruikt als militaire kazerne en een ziekenhuis. Weer later is het zelfs nog een schoolgebouw geweest. In 1868 is het besluit genomen om het toenmalige gebouw te slopen om later in 1876 het huidige gebouw te bouwen. Als je de achtergevel van de centrale markt bekijkt dan zie je gekleurd glas. Hierin zijn veel gebeurtenissen uit het verleden verwerkt.

Openingstijden

De centrale markt van Málaga is geopend van maandag tot en met zaterdag, van 8:00 uur tot 14:00 uur. Je kunt de Mercado Atarazanas vinden in het centrum van Málaga aan de calle Atarazanas.